Web Tapu Başvuru İşlemleri

 Web Tapu Başvuru İşlemleri

Web Tapu Başvuru Nasıl Yapılır ?

Sisteme Giriş

https://webtapu.tkgm.gov.tr adresinden sisteme giriş yaptıktan sonra; sağ üst köşedeki Kurumsal/Bireysel kısmından Bireysel seçeneğine tıklayarak açılan sayfada e-devlet şifresi ile giriş yapıyoruz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ GÜNCELLEME

                Web Tapu Sistemine Giriş yaptıktan sonra ilk olarak sağ üst köşede mesaj simgesinin yanındaki ikona tıklayıp “Profil” seçeneğine tıkladıktan sonra açılan sayfada Cep Telefonu ve isterseniz e-mail adresini ekleyip değiştirebilirsiniz.

ÖNEMLİ: Web Tapu Sisteminde kayıtlı olan telefon numarasına, Tapu ve Kadastro işlemlerinizdeki SMS bilgilendirmeleri gelecektir. Başvuru yaptığınızda, “Eksik Evrak”, “Tapu Harcı ve Döner Sermaye Ücreti”, “Tapu Randevu Bilgileri” vb. SMS bilgilendirmeleri bu numaraya gelecektir. Ayrıca bilginiz dışındaki olası sahtecilik, dolandırıcılık gibi olumsuz durumları önlemek için iletişim bilgilerinizi güncel tutmanızı öneririz. Taşınmazların herhangi bir tapu müdürlüğünde işleme alındığı anda SMS ile bilgilendirilirsiniz. Böylelikle talebiniz dışındaki işlemler için ilgili müdürlükle iletişime geçip taşınmazlarınız için başlatılan işlemleri iptal edebilirsiniz.

1.Adımdaki ikona tıklayarak Profil seçeneğine tıklayarak Profil İşlemleri sayfasını açınız. 2.Adımdaki İletişim Bilgilerinizi doğru olarak doldurunuz. 3.Adımda Değişiklikleri kayıt ediniz. Bu aşamada yazmış olduğunuz telefon numarasına bir doğrulama kodu gelecektir. Doğrulama kodunu da girerek işleminizi tamamlayınız.

Başvuru Oluşturma

Ana sayfada bulunan Vatandaş Portal Yönetimi altındaki Başvuru Yap sekmesinden veya ol sütunda bulunan Başvuru İşlemleri > Başvuru Yap seçeneğine tıklayarak Başvuru Sayfasını açıyoruz.

Sonraki adımda açılan Başvuru Sayfasından sırasıyla yapmak istediğiniz işlemi WebTapu Sisteminden seçiyoruz.

1.Adımda işlemimiz Tapu, Kadastro, Harita ve Osmanlıca Belgeler olarak ayrılmaktadır. Tapu İşlemleriniz için “Tapu İşlemleri” butonuna tıklıyoruz.

2.Adımda yapacağımız işlemin türünü seçiyoruz. Taşınmaz alım-satım için “Satış”, Banka vb. kurumlarca kullanacağınız krediler için “İpotek”, kredili satışlar için (eğer alıcınız kredi kullanıyorsa) “Satış-İpotek” işlemini seçiyoruz. Farklı bir işlem yapmak için (İntikal, Taksim, Bağış, Pay Temliki vs.) Diğer İşlemler butonuna tıklayıp işlemimizi seçiyoruz.

İŞLEM AÇIKLAMASI

        Bu kısımda ilgili müdürlüğe işleminize ait iletmek istediklerinizi yazabilirsiniz. Örneğin: “Alıcı/Satıcı okuma-yazma bilmiyor”,  “İmza için ayın 20’sinden sonra geleceğiz”, “Alıcı Haciz ve İpotekleri kabul ediyor”, “Cumhuriyet Mahallesi 110 ada 5 parsel 10 nolu taşınmazın Satışı” vb. belirtmek istediğiniz hususları yazabilirsiniz. Bu kısmı doldurmak zorunda değilsiniz.

3.Adımda ileri diyerek Başvuru İşlemimize devam ediyoruz.

İşlem Yapacağınız Taşınmazlar

Bu ekranda ise sahibi olduğunuz taşınmazlar listelenir. İşlem yapmak istediğiniz taşınmazınızı 1.Adımda gösterildiği gibi yanındaki kutucuğu işaretleyerek seçip 2.adıımdan “İleri” butonuna tıklayıp devam ediyoruz. (Eğer birden fazla taşınmazını satacak veya işlem yapacaksanız hepsini tek başvuruda seçmeniz işlemlerinizin tek seferde bitmesi için önemlidir. Birden fazla taşınmaz için alıcılarınız farklı olsa dahi tek başvuruda başvurunuz yapabilirsiniz.)

Sonraki ekranda ise Taraf Bilgi ve Belgeler için doldurmanız gereken kısımlar gelecektir.

İlk kısımda seçtiğiniz Taşınmazların Listesi ve Başvuran bilgileri görüntülenecektir, bu kısmı eğer taşınmaz ve iletişim bilgileriniz doğru ise hiçbir şey yapmadan “İleri” butonu ile diğer ekrana geçiyoruz.

Sonraki sayfada ise Alıcı Bilgilerini girmeniz gereken bir ekran gelecektir. Bu sayfada “Alıcı Adı ve Soyadı”, “Alıcı Cep Telefonu Numarası”, “Alıcı TC Kimlik Numarası” bilgilerini doldurduktan sonra; önceden öğrendiğiniz “Taşınmazın Belediye Emlak Beyan Değeri” (Rayiç Bedel) ve “Taşınmazın Satış Bedeli” bilgilerini giriyoruz.

ÖNEMLİ: Tapu devri işlemlerinizde Satış Bedeliniz, Emlak Beyan Değerinden az(düşük) olamaz, eğer istisnada olsa böyle bir alım-satım işlemi yapacaksanız “İşlem Açıklaması” kısmına “Emlak Beyan Değerinden Düşük Bedelle Satış” yazarak açıklama yapınız. Emlak Beyan Değerinden düşük satışlarda da tapu harcınız Emlak Beyan Değeri üzerinden alınır, fakat alım-satım bedeliniz belirttiğiniz bedelden gösterilir. Herhangi bir vergi cezasıyla karşılaşmamak için taşınmazlarını gerçek değeri üzerinden gösteriniz.

Zorunlu Deprem Sigortası Bilgileri kısmında ise herhangi bir sigorta şirketinde yaptırdığınız DASK Poliçe bilgilerinizi doldurmanız gerekmektedir. Poliçeniz üzerinde yazan DASK Poliçe No bilgisini ve DASK sahibi TC Kimlik Numarasını girdikten sonra; 1.adımda Onayla seçeneğine tıklıyoruz ve böylelikle 2.Adımdaki “İleri” butonu aktif olduktan sonra ileri diyerek işlememize devam ediyoruz.

Hangi Taşınmazlara DASK yaptırmanız zorunludur?

        Zorunlu Deprem Sigortası(DASK), Kat Mülkiyeti tapusu olan tüm Mesken/Konut nitelikli bağımsız bölümlerde, Kat Mülkiyeti tapusu olan ve aynı taşınmazda Mesken/Konut niteliğinde başkaca bağımsız bölümlerde olan Dükkan/Büro/İş Yeri gibi ticari bağımsız bölümlerde yapılması zorunludur.

        Ayrıca Ana Taşınmaz niteliğindeki Mesken/Konut/Ev vasıflı taşınmazlarda DASK yaptırmanız zorunludur. Örneğin taşınmazının niteliği “2 Katlı Kargir Ev ve Arsası”, “3 Katlı Betonarme Apartman”, “Kerpiç Ev ve Tarla” vb. nitelikte konut ihtiva ettiği belli olan taşınmazlarınıza DASK yaptırmanız zorunludur.

Hangi Taşınmazlara DASK yaptırmanız zorunlu değildir?

        Zorunlu Deprem Sigortası(DASK), Kat İrtifakı tapusu olan tüm taşınmazlarda ve Kat İrtifakı/Kat Mülkiyeti tapusu olup aynı taşınmazda başkaca Mesken/Konut olmayan Ticari bağımız bölümlerde DASK yaptırmanız zorunlu değildir.

 

Bilgilendirme kısmını dikkatlice okuduktan sonra, “Bilgilendirildim” kutucuğunu işaretleyip BAŞVURUYU TAMAMLA butonuna tıklıyoruz.

Başvuruyu Tamamla seçeneğine tıkladıktan sonra Başvurunu ilgili Tapu Müdürlüğü ekranına anında düşerek işleme alınması için havalesi yapılır. Aynı anda İletişim Bilgilerinize eklediğiniz telefon numaranıza bilgilendirme SMS’i gelir.

UYARI: Eğer SMS bilgisi gelmediyse WebTapu Sisteminde İletişim Bilgilerinizi kontrol edip güncellemeyi unutmayınız.