Tapu Senedi Nedir? Tapu Senetleri Ne Anlama Geliyor?

 Tapu Senedi Nedir? Tapu Senetleri Ne Anlama Geliyor?

Tapu Senedi Nedir?

Tapu Senedi, bir taşınmazın veya gayrimenkulün bilgilerini ve kime ait olduğunu gösterir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından üretilir. Tapu Müdürlükleri tarafından verilen resmi bir belgedir. Temmuz 2023 itibariyle, taşınmaz satış işlemleri Noterler tarafından da yapılabilmektedir. Tapu senetleri, bu işlemler sonrası tapu devri yapılan Noter tarafından verilir. Ayrıca Web Tapu sistemi üzerinden de taşınmaz sahipleri, e-devlet şifreleriyle giriş yaparak Tapu Senedi belgelerini alabilirler.

Selçuklu Yıldızı motifli ve QR kodlu yeni tapu senetleri, geçmişle geleceği buluşturur. Estetikle teknolojiyi birleştirir. Teknolojinin gelişimiyle artık kullanılmayan bilgileri içermeyen bu senetler, modern özellikler taşır. En önemli yeniliklerinden biri QR koddur. Bu kod sayesinde taşınmazın pafta, sokak ve sınır gibi bilgilerine gerek kalmaz. TAKBİS üzerinden, Parsel Sorgu uygulaması ile taşınmazın kadastro haritası doğrudan görüntülenebilir. Taşınmazla ilgili bilgilere hızla erişim sağlanır.

Artık her gayrimenkulün bir taşınmaz numarası vardır. Yeni tapu senetlerinde taşınmaz numarası yer alır. Bu nedenle il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve bağımsız bölüm numarası belirtmek gereksizdir. Taşınmaz No bilgisi ile taşınmazın bilgilerine ve geçmişine doğrudan erişim sağlanır. Yeni tapu senetlerinde bir diğer yenilik ise apartman dairelerinin brüt ve net yüzölçümleridir. Mimari projelerdeki bu ölçümler, maliklerin hisseleri ve hisselerine düşen yüzölçümleri de gösterilir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ülkemizde mülkiyetin garantisini sağlar. Güvenilir hizmetiyle “tapu gibi sağlam” ifadesine esin kaynağı olmuştur. Kurum, sorumluluğunun bilinciyle daha kaliteli, hızlı ve sade hizmet sunmak için çalışmaktadır.

Tapu Senedi Bölümleri Ne Anlama Geliyor?

 Tapu Senedi; “Taşınmaz Bilgileri”, “Malik Bilgileri” ve “Tescile İlişkin Bilgiler” bölümlerden oluşmaktadır.

mavi tapu senedi

 

Taşınmaz Bilgileri bölümü, tapu senedinin ait olduğu taşınmazın detaylarını içerir. Bu bilgiler il, ilçe, mahalle/köy, ada ve parsel gibi detayları kapsar. Ayrıca, yüzölçümü ve taşınmazın niteliği de bu bölümde belirtilir. Kırmızı Tapu, kat irtifakı veya mülkiyeti tapuları için ek bilgiler içerir. Bu bilgiler bağımsız bölümün niteliğini, blok, giriş ve kat numarasını kapsar. Ayrıca, bağımsız bölüm numarası, arsa payı ve proje metrekare bilgileri de bu bölümde yer alır. Böylece, tapu senedinin hangi gayrimenkule ait olduğu ve özellikleri bu kısımda açıkça gösterilir.

 Malik Bilgileri bölümü; tapu sahibinin kim olduğunu gösteren bölümdür. Bu bölümde malikin, yani taşınmaz sahibinin adı, soyadı ve baba adı ile taşınmazdaki hissesi gösterilir.

 Tescile İlişkin Bilgiler bölümü; tapu senedinin verilmesine ilişkin bilgileri içeren bu bölümde Konum Bilgisi yer alan en önemli özellik QR Kodu kısmıdır. QR Kodunu okutarak taşınmazın TKGM uygulaması olan parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden konumu ve özelliklerini hızlıca görebilirsiniz. Ayrıca Taşınmaz Tipi/No bölümü ile de taşınmazın türü ile taşınmaza özel olan numarası ile hızlıca sorgulama işlemleri yapabilirsiniz.

mavi tapu senedi karekod

Mavi Tapu Nedir ?

 Tapu Sicilinde ana taşınmaz olarak kayıtlı olan taşınmazlar için üretilmiş tapu senetleridir. Halk arasında renginden dolayı Mavi Tapu olarak bilinen bu senet, ana taşınmazlar için kullanılır. Arsa, tarla, bağ, bahçe gibi taşınmazlar için düzenlenir. Kargir ev ve 3 katlı betonarme apartmanlar da bu kategoriye girer. Ayrıca, zeytinlik, 1 katlı fabrika ve arsası da bu tapu türü ile tescil edilir. Kavaklık, taş ocağı, ham toprak ve orman gibi taşınmazlar da Mavi Tapu ile kaydedilir.

yeni mavi tapu senedi örneği

Kırmızı Tapu Nedir?

Tapu Sicilinde Kat İrtifakı veya Kat Mülkiyetine konu olan bağımsız bölümler için özel olarak üretilmiş tapu senetleri vardır. Bu tapular, halk arasında Kırmızı Tapu olarak bilinir. Mesken, konut, daire gibi yaşam alanları için kullanılır. Aynı zamanda, iş yeri, dükkan, ofis, büro ve depo gibi ticari alanlar da bu tapu türüne dahildir. Dubleks mesken, depolu dükkan, katkılı pide fırını gibi taşınmazlar da bu kapsamdadır. Ayrıca tenis kortu ve mağaza gibi taşınmazlar için de Kırmızı Tapu düzenlenir.

 

Resmi belge örnekleri http://www.tkgm.gov.tr kaynağından alınmıştır.

Bunlar da ilginizi çekebilir