Noter Tapu Devri Başvurusu Nasıl Yapılır?
Taşınmaz Satış Sözleşmesi işlemlerinin Noterliklerde de gerçekleştirilmeye başlanmasıyla birlikte noter tapu devri işlemlerini Türkiye’de hizmet veren tüm noterliklerden gerçekleştirebilmektesiniz. Türkiye Noterler Birliği tarafından hizmete sunulan https://e-hizmet.tnb.org.tr/ web sitesi üzerinden işlemin yapılacağı Noterden randevu oluşturabilir ve Taşınmaz Satış Başvurusu yapabilirsiniz. Bu rehberde, noterler aracılığıyla taşınmaz satışınız için nasıl başvuru oluşturacağınızı adım adım anlatıyoruz.
İşlem Adımları
- E-Devlet Üzerinden Sisteme Giriş Yapın
- Taşınmaz Satış Başvurusu Yap Menüsüne Tıklayın
- Başvuru Sahibi Bilgilerini Girin
- Okuryazar Olmayan veya Türkçe Bilmeyen Tarafların Olup Olmadığını Belirtin
- Satış Yapılacak Taşınmazı Seçin
- Diğer Malikleri ve Temsilcileri Ekleyin
- Alıcı Bilgilerini Girin ve Kimlik Belgelerini Yükleyin
- Engelleyici veya Bilgilendirici Şerhleri Kontrol Edin
- Gerekli Belgeleri Sisteme Yükleyin
- Noterlik Seçimi ve Randevu Talebi Oluşturun
- Başvurunuzu Kontrol Edip Tamamlayın
- Randevunuzu Takip Edin ve Noterlikte Hazır Bulunun
1. E-Devlet Üzerinden Sisteme Giriş Yapın
Türkiye Noterler Birliğinin resmi sayfası olan https://portal.tnb.org.tr/Sayfalar/AnaSayfa.aspx web adresi üzerinden E-Randevu/Başvuru uygulaması olan https://e-hizmet.tnb.org.tr/ adresi üzerinden Taşınmaz Satış Başvurusu işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Taşınmaz Satış Sözleşmesi işleminin Noterlikte gerçekleştirilmesi için çevrimiçi olarak randevu alınmalıdır. Tarayıcının Google Chrome olduğundan emin olunmalıdır. Öncelikle bulunduğunuz sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Kullanıcı Girişi” düğmesine tıklanarak E-devlet kapısından T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile giriş yapılmalıdır. E-devlet üzerinden e-posta bilginizin doğru ve güncel olması gerekmektedir, randevu işlemleriniz e-posta üzerinden devam edecektir.
Noter tapu devri yapabilmek için satışa dahil olacak kişilerin kimliğinin eklenmesi, varsa satışa dayanak olacak bilgilerin doldurularak ilgili belgelerin sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
Randevu talep ettikten sonra Noterlikten size ulaşılarak bir randevu gün ve saati verilecektir. Bu sebeple E-devlet üzerinden e-posta bilginizin olduğunu ve varsa da güncel olduğunun teyit edilmesi gerekmektedir. Size bildirilen randevu tarih ve saatinde Noterlikte hazır bulunmanız gerekmektedir. 10 gün içinde Noterlikte hazır bulunmamanız durumunda randevunuz iptal edilecektir. Randevularınızı “Taşınmaz Satış Başvurularım/Güncelleme” menüsü altından takip edebilirsiniz.
2. Taşınmaz Satış Başvurusu Yap Menüsüne Tıklayın
Yukarıda belirtilen hususlara dikkat ettiyseniz, gerekli bilgi ve belgeleriniz de hazırsa sayfanın sol üst tarafında yer alan Taşınmaz Satış Başvurusu Yap menüsüne tıklayınız.
3. Başvuru Sahibi Bilgilerini Girin
Başvuru Sahibi Bilgileri bölümündeki bilgiler doldurulur. Bu kısımda e-posta bilginizin güncel ve doğru olmasına dikkat etmelisiniz. Taşınmaz Satış Şekli kısmında mal sahipliğinize uygun olanı seçip sağ alt köşedeki İleri butonuna tıklayarak işleme devam edilir.
4. Okuryazar Olmayan veya Türkçe Bilmeyen Tarafların Olup Olmadığını Belirtin
Bu aşamada “Taşınmaz Satış Başvurusu yapacağınız taşınmazın işleme dahil olacak satıcıları(malikleri), alıcıları ve mevcut ise bunların temsilcileri arasında OKURYAZAR OLMAYAN ya da TÜRKÇE BİLMEYEN kişiler var ise başvurunuza devam etmeyiniz. Devam etmeniz halinde seçeceğiniz noterlikçe başvurunuz REDDEDİLECEKTİR. İşlemin taraflarında OKURYAZAR OLMAYAN ya da TÜRKÇE BİLMEYEN var mı?” uyarısı alacaksınız. Eğer okuryazar olmayan ve ya Türkçe bilmeyen taraf var ise işleminizi Tapu Müdürlüğünde yapmanız gerekmektedir. Noterlerde özel durumu olan kişilerim tapu devri işlemleri henüz yapılamamaktadır. İşlem taraflarınız yani satıcı ve alıcı okuryazar ve Türkçe biliyorsa Hayır diyerek işleme devam ediyoruz.
5. Satış Yapılacak Taşınmazı Seçin
Başvuru Sahibine Ait Taşınmazlar bölümünde e-devlet/webtapu sistemi üzerinden gelen maliki olduğunuz / adınıza kayıtlı taşınmazlarınız listelenmektedir. Satış işlemi yapacağınız taşınmazı seçip İleri butonuna tıklayarak işleme devam ediyoruz.
6. Diğer Malikleri ve Temsilcileri Ekleyin
Taşınmaza Ait Tüm Malikler bölümünde satış işlemi için seçtiğiniz taşınmazda varsa diğer mal sahipleri de görünür. Eğer hisseli bir taşınmaz satışı yapıyorsanız ve diğer hissedarlardan da satış yapacak malikler var ise bu aşamada onları da seçip işleme ekleyebilirsiniz. Bu ekranda Taşınmaza Ait Maliklerin Listesi bölümünde bulunan Var ise Temsilce Ekle kısmında vekaletname verdiyseniz bu menüye girerek bilgileri doldurmanız gerekmektedir. Bizzat işleme gidecekseniz ise bu kısımda bulunan aşağı ok işaretine tıklayıp Malik Kimlik Belge/Bilgisini Ekle menüsünü açıyoruz. Malik Kimlik Tanımlama ekranında T.C. Kimlik Kartınızda yer alan bilgileri doldurup kimlik belgenizi fotoğraf veya pdf belgesi olarak yüklemeniz gerekmektedir. Yapacağımız satış işlemine uygun bilgileri girdikten sonra seçip İleri butonuna tıklayarak işleme devam ediyoruz.
7. Alıcı Bilgilerini Girin ve Kimlik Belgelerini Yükleyin
Taraf Seçimi (Alıcı) Bilgileri bölümünde alıcının T.C. Kimlik Numarası/Vergi Numarası, adı soyadı/unvanı, telefon numarası ve e-posta bilgilerinin eksiksiz girilmesi gerekmektedir. E-Posta Adresi alanına bilgi girmeden alıcı listesine ekleme yapamazsınız. Yine “Alınacak Hisse Oranı’ bilgisinin girilmesi zorunludur. Alınacak Hisse Oranı alanına satışa konu olan taşınmazın alacağınız kısmını yazınız. Tamamını alacaksanız 100 değerini, diğer durumlar için 0,001 ve 100 arasında değerler giriniz. Örnek: 0,005 – 0,01 – 20 – 50 gibi. Tüm bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra Alıcıyı Kaydet tıklanır. Ardından Alıcı Kimlik Belge/Bilgisi ekle tıklanır. Alıcının kimlik belgesini fotoğraf veya pdf belgesi olarak yüklemeniz gerekmektedir. İleri butonuna tıklayarak işleme devam edilir.
8. Engelleyici veya Bilgilendirici Şerhleri Kontrol Edin
Engelleyici / Bilgilendirici Şerhler bölümünde satış/tapu devri yapılacak taşınmaz üzerinde tapu sicilinde kayıtlı olan şerhler, beyanlar, irtifak hakları ve rehinler gösterilmektedir. Noterlerde yapılacak tapu devri işlemlerinde taşınmazda şerh/mahrumiyet bulunması durumunda işlemlerinizi tapu müdürlüklerinde yapmanız gerekmektedir.
9. Gerekli Belgeleri Sisteme Yükleyin
Taşınmaz Bilgi ve Belgeleri bölümünde ise satışa konu işlem bilgileri girilmesi gerekmektedir. İlk olarak Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) gerektiren taşınmazlardan ise DASK Poliçe Numarası, satılacak hissenin emlak beyan (rayiç) değeri ve toplam satış bedeli girilir. Emlak Beyan Belgesi ekle butonunda taşınmazın bulunduğu belediye emlak servisinden alınan emlak beyan değeri belgesini eklemeniz gerekmektedir. Aynı ekran bulunan Var İse İşleme Ait Ek Belgeler bölümünde Belge Ekle butonu ile işleme eklemek istediğiniz diğer evrakları yükleyebilirsiniz. İleri butonuna tıklayarak işleme devam ediyoruz.
Bu bölümde; Taşınmaza ait DASK belgesi mevcut ise belgeyi yükleyiniz. Satıcı ya da Alıcıya ait muafiyet mevcut ise ilgili belgeleri yükleyiniz. Satışa dahil olmasını istediğiniz diğer tüm belgeleri yükleyiniz. Taşınmazın üstünde şerh/beyan mevcut ise ilgili kurumdan alınması gereken belgeleri bu ekrandan ekleyip, noterlik randevunuzda belge asıllarını yanınızda götürmelisiniz.
10. Noterlik Seçimi ve Randevu Talebi Oluşturun
Noterlik Seçimi bölümünde satış işleminizi yapmak istediğiniz noterliği seçmeniz gerekmektedir. Noterlerde yapılan tapu devri işlemlerinde taşınmazın bulunduğu il/ilçe dışında da herhangi bir noterlikten yapabilirsiniz. Nöbetçi noterlik uygulaması ile hafta sonu için de randevu oluşturabilirsiniz. Bu aşamada işlemin yapılması istenilen noterlik ve talep edilen randevu tarihi bilgileri girildikten sonra İleri butonuna tıklayarak işleme devam ediyoruz.
11. Başvurunuzu Kontrol Edip Tamamlayın
Başvuru Bilgileri bölümünde yapmış olduğumuz başvurunun işlem detay bilgileri gösterilmektedir. Bilgileri tekrar kontrol ettikten sonra Başvuru Tamamla butonuna tıklayarak başvurumuzu tamamlıyoruz.
12. Randevunuzu Takip Edin ve Noterlikte Hazır Bulunun
Tapu devri başvurunuz ile ilgili tüm bilgilendirmeler başvuru sahibinin iletişim bilgileri üzerinden olacaktır. Bu aşamadan sonra ilgili noterliğin sizinle iletişime geçmesini bekleyerek işlemlerinize devam etmelisiniz.
Noter tapu devri işlemlerinin nasıl yapılacağını böylece anlatmış olduk. Her zaman en doğru ve güvenilir rehberler için takipte kalın. Bazı diğer rehberlerimize göz atmayı unutmayın!